Mic dictionar de Psihologie si Psihiatrie

Discalculia (tulburarea de calcul)

Este o tulburare a abilitatilor aritmetice, capacitatea matematica fiind sub cea asteptata pentru varsta si inteligenta copilului respectiv. Discalculia se prezinta ca o afectare in dezvoltarea si dobandirea deprinderilor scolare. Copiilor cu discalculie le este dificil sa faca un calcul matematic, ei dezvolta strategii de ajutor (numara pe degete, grupeaza, etc.), au greutati in invatarea denumirii numerelor, in scrierea lor, in intelegerea conceptelor de combinare si separare, in folosirea semnelor si operarea cu ele, in reprezentarea grafica a informatiei. Se considera ca au simptome specifice calculului matematic, dar au si probleme de atentie.

Tratamentul nu este unul specific, se recomanda instructia individuala si stabilirea unui program adecvat de invatare.

Disfunctia erectila

Inseamna incapacitatea persistenta sau repetata de a obtine sau de a mentine o erectie adecvata pentru un raport sexual satisfacator. Determina dificultati, neplaceri in relatia intima, chiar o respingere a ideii de a intra intr-o relatie cu o femeie. Poate sa fie prezenta de la prima incercare a actului sexual sau sa apara dupa o perioada de functionare normala. In psihoterapia acestei tulburari este important de stiut daca barbatul a avut mai multe partenere sexuale si daca esecul s-a petrecut cu fiecare dintre ele sau numai cu una.

Cauzele psihologice ale acestei tulburari privesc conflictele oedipale sau pre-oedipale nerezolvate, capacitatea de a avea incredere, sentimente de inadecvare si, de asemenea, reflecta dificultati relationale intre parteneri.

Disfunctia orgasmica feminina - masculina

Semnifica intarzierea sau lipsa persistenta sau repetata a orgasmului dupa o faza de excitatie sexuala normala. Este adesea asociata cu o inhibitie psihologica generala legata de relatiile sexuale, dar poate fi cauzata si de medicamente (antipsihotice).

Webitude