Mic dictionar de Psihologie si Psihiatrie

Ejacularea precoce

Este acuza principala a 35-40 % dintre barbatii tratati pentru tulburari sexuale. Mai frecventa la barbatii tineri, la cei cu o partenera noua si la cei cu studii superioare. Se considera ca aceasta tulburare are o stransa legatura cu preocuparea fata de satisfactia partenerei, chiar cu frica inconstienta legata de vagin, dar si istoricul personal, mai ales experienta primelor acte sexuale (frica de a nu fi surprins) poate fi cauza acestei tulburari.

Mariajul stresant poate sa accentueze tulburarea si tocmai de aceea rezolvarea ei se face in cadrul terapiei de cuplu dar nu numai.

Encoprezis

Encoprezisul este o defecatie involuntara care survine la un copil mai mare de doi ani care nu prezinta nici un semn de afectare organica.

In etiologia encoprezisului sunt implicati atat factori constitutionali, de motilitate, cat si factori psihologici. Factorii psihologici au fost grupati in factori parentali, factori ce tin de copil, factori familiali si anumite evenimente de viata.

Encoprezisul este caracterizat de eliminarea de materii fecale voluntara sau involuntara si in locuri nepotrivite (pe podea, in pantaloni, in diferite colturi ale camerei).

Encoprezisul poate fi o tulburare izolata sau poate fi un simptom in cadrul altei tulburari (o tulburare emotionala sau de conduita).

Tratamentul implica existenta unei echipe multidisciplinare.

Enurezis

Enurezisul este o eliminare involuntara de urina in absenta unei cauze organice si care survine la un copil mai mare de 5 ani. Enurezisul poate fi nocturn sau diurn, primar sau secundar.

Se considera ca in jurul varstei de 3 ani se stabileste controlul sfincterian pentru majoritatea copiilor.

La 3 ani, 26% dintre copii continua sa prezinte mictiuni involuntare in timpul zilei, iar 34% dintre copii prezinta mictiuni involuntare nocturne

La 5 ani, aproximativ 3% dintre copiii autisti continua sa aiba mictiuni involuntare in timpul zilei si 10% au mictiuni involuntare in timpul noptii.

La 8 ani 2% dintre copii mai au mictiuni involuntare in timpul zilei si 4% mai au mictiuni involuntare in timpul noptii.

La 14 ani 1% dintre copii continua sa aiba mictiuni involuntare in timpul zilei.

Factorii cauzali ai enurezisului sunt fiziologici, psihologici si genetici. Cei fiziologici pot fi intarzieri in maturizarea structurilor sistemului nervos sau in maturizarea morfo-functionala a vezicii urinare. Factorii psihologici sunt diversi, printre ei regasim manierele educationale rigide, teama si anxietatea copilului la introducerea fortata intr-o colectivitate, schimbarea domiciliului si a conditiilor de locuit, insuccese sau frustrari, gelozie fata de un frate sau sora, existenta unor conflicte in familie.

Enurezisul primar este prezent atunci cand copilul nu a avut niciodata control sfincterian, iar cel secundar apare dupa o perioada de control sfincterian.

Tratamentul enurezisului include psihoterapia de tip comportamental si uneori medicatie.

Webitude