Mic dictionar de Psihologie si Psihiatrie

Masochismul sexual

Masochismul sexual reprezinta realizarea excitatiei sexuale, ca o practica preferata sau exclusiva, prin trairea unei suferinte.

Varsta la care incep activitatile masochiste cu un partener este variabila, insa se situeaza frecvent la inceputul perioadei adulte. Masochismul sexual este de regula cronic, persoana avand tendinta sa repete acelasi act masochist.

Mutismul selectiv

Mutismul selectiv este specific copilului intre 6 si 9 ani si se descrie ca un refuz al copilului de a mai vorbi in anumite situatii, desi ei au achizitionat limbajul. Acesti copii aleg sa nu mai vorbeasca, ei par a selectiona situatiile sociale in care vor sa vorbeasca.

Mutismul selectiv este o severa selectivitate in vorbire, determinata emotional. Copiii care sufera de mutism selectiv, au dobandit si dezvoltat capacitatea de comunicare prin limbajul expresiv si, deodata sau treptat, in jurul varstei de 5-6 ani, incep sa vorbeasca numai in anumite conditii sau numai cu anumite persoane. Exista si situatii in care refuzul copilului de a vorbi este total, sau acesta comunica doar prin silabe.

Aceasta tulburare se abordeaza prin psihoterapie asociata eventual cu un tratament psihofarmacologic.

Webitude