Mic dictionar de Psihologie si Psihiatrie

Ticurile

Ticurile se definesc ca fiind miscari sau vocalizari bruste, rapide, recurente, neritmice, deseori controlate voluntar si care reproduc un act motor sau vocal normal. Ticurile pot fi tranzitorii sau persistente si au o componenta voluntara si una involuntara, ele se accentueaza in conditii de emotionalitate crescuta.

In copilarie sunt des intalnite ticurile tranzitorii si formele usoare ale ticurilor.

In functie de forma clinica (motorii, vocale), de frecventa si de severitate, ticurile sunt:
- ticuri simple motorii care implica un numar mic de grupe musculare (clipitul, grimase faciale, miscari ale gatului, umerilor, etc.);
- ticuri complexe motorii in care miscarea este mai complexa, reproduce un gest, o miscare si implica mai multe grupe musculare;
- ticuri vocale care pot si simple (suflat, fluierat) sau complexe (repetarea unor silabe inteligibile pana la repetarea unor propozitii sau expresii uzuale).

Ticurile se descriu ca avand urmatoarele forme: tulburarea ticurilor tranzitorii, tulburarea ticurilor cronice motorii sau vocale si tulburarea Tourette.

Tulburarea abilitatilor motorii

Aceasta tulburare are ca element esential o deteriorare considerabila in dezvoltarea coordonarii motorii. Mai este cunoscuta si ca sindromul copilului neindemanatic sau dispraxia motorie specifica.

Copiii pot efectua toate miscarile normale, dar coordonarea este insuficienta. Ei dezvolta cu intarziere aptitudini motorii ca de exemplu de a se imbraca – dezbraca, plimba, manca, etc. De asemenea, au tendinta de a sparge obiecte si nu fac fata lucrului manual si jocurilor organizate. Acesti copii pot avea dificultati la scris, desenat sau copiat.

Tulburarea algica

Tulburarea algica are ca element esential durerea suficient de severa pentru a justifica atentia clinica, durerea cauzeaza deteriorare semnificativa in domeniul social, profesional sau in alte domenii. Durerea nu este produsa intentional sau simulata; factorii psihologici sunt considerati a avea un rol important in debutul, severitatea sau persistenta durerii.

Webitude