Mic dictionar de Psihologie si Psihiatrie

Vaginismul

Vaginismul este un spasm al musculaturii vaginale care determina durere la incercarea realizarii actului sexual. Aceasta disfunctie afecteaza cel mai frecvent femeile din grupurile socio-economice superioare, cauza ei putand fi o trauma sexuala, cum ar fi violul sau abuzul sexual in copilarie.

Femeile cu conflicte psihosexuale pot sa perceapa penisul ca pe o arma, in cazurile de acest fel se pot constata de asemenea cresterea intr-un spirit religios strict, care asociaza sexul cu pacatul sau probleme in relatia diadica. Deci, spasmul este de obicei o parte a unui raspuns fobic, asociat cu teama de penetrare, dar ocazional este rezultatul unei cicatrici dureroase. Cazurile extreme de vaginism pot sa conduca la imposibilitatea consumarii unui mariaj. Asa numitele “sotii virgine” uneori au o teama extrema si un sentiment de vinovatie fata de relatia sexuala mai mult decat o teama specifica de penetrare. Unele femei cu vaginism sunt casatorite cu barbati pasivi, care prezinta un libido scazut si care uneori consimt la refuzul sotiilor de a permite relatii sexuale complete.

Voyeurismul

Voyeurismul se refera la excitatia sexuala obtinuta prin privirea unor acte sexuale. Aceasta tulburare poate sa apara si la femei, dar este mai frecvent intalnita la barbati.

Voyeuristul spioneaza de asemenea femeile care se dezbraca sau pe cele care sunt dezbracate, fara sa incerce sa aiba relatii sexuale cu ele. Voyeurismul este de obicei acompaniat sau urmat de masturbare si este de regula o tulburarea a barbatilor heterosexuali a caror activitate heterosexuala este neadecvata.

Voyeurismul este obisnuit printre adolescenti, ca o expresie a curiozitatii sexuale, dar de regula este inlocuit apoi de relatii sexuale normale. Voyeuristul continua sa priveasca pentru ca este timid sau stangaci in relatiile cu fetele sau impiedicat de anumite obstacole in realizarea de relatii normale.

Webitude