Anxietatea generalizata

--''Am crezut mereu ca nu sunt decat o persoana care obisnuieste sa se ingrijoreze. Ma simt incordata si nu pot sa ma relaxez. Uneori este ceva pasager, alteori e o stare constanta. Poate dura zile intregi. Ma preocupa ce urmeaza sa pregatesc pentru o cina festiva sau care ar fi cadoul potrivit pentru cineva. Pur si simplu nu ma pot detasa de astfel de preocupari.''
          --''Aveam probleme serioase cu somnul. Unele dimineti ma trezeam tensionat, sau chiar in timpul noptii. Aveam probleme de concentrare, chiar la lectura unui ziar sau a unui roman. Uneori ma simteam putin ametit. Inima imi batea repede sau cu putere. Si asta ma facea sa ma ingrijorez si mai mult.''
          Tulburarea de anxietate generalizata (TAG) reprezinta mult mai mult decat nivelul normal de anxietate resimtit de om zilnic. Este descrisa de ingrijorare si tensiune exagerate si cronice, desi nu par a fi generate de nimic. Cei ce sufera de aceasta tulburare anticipeaza mereu dezastrul, cu ingrijorari excesive privind sanatatea, banii, familia sau munca. Totusi exista cazuri cind nu poate fi detasata clar sursa ingrijorarii. Simplul gand de a face fata unei noi zi provoaca anxietate.
          Persoanele cu TAG nu pot sa-si inlature ingrijorarile, desi de obicei  sunt constienti ca intensitatea anxietatii lor e disproportionala fata de imprejurari. De asemenea, cei afectati de TAG par a nu fi capabili a se relaxa. Deseori intampina dificultati in a adormi si a avea un somn linistit. Ingrijorarile lor sunt insotite de simptome fizice, in special tremur, ticuri, tensiune musculara, dureri de cap, iritabilitate, transpiratii sau valuri bruste de caldura. Se pot simti ametiti sau fara suflare. Uneori simt greata sau trebuie sa mearga mai des la toaleta. Sau simt ca au un nod in gat.
          Multi dintre cei care sufera de TAG se sperie mai usor decat ceilalti oameni. De  obicei se simt obositi, au dificultati in a se concentra si sufera uneori si de depresie.
          In general afectarea vietii celor ce sufera de TAG e minora, ei nu se simt prea limitati in imprejurari sociale sau profesionale. In cazul TAG spre deosebire de alte tulburari de anxietate cei afectati nu evita in mod specific anumite situatii. Cu toate acestea, daca este severa, TAG poate fi foarte dizabilitanta mergand pana la a face dificila indeplinirea celor mai simple indatoriri zilnice.
          TAG evolueaza progresiv si afecteaza cel mai mult pe cei la varsta copilariei sau adolescentei, insa poate debuta si la maturitate. Este mai frecventa in cazul femeilor decat al barbatilor si adesea se intalneste la rude sau persoane atinse de o boala.
          In general simptomele TAG par a se reduce cu inaintarea in varsta. Un tratament eficient include medicatie, nu intotdeauna necesara si psihoterapie.

 
Webitude